Co jest dobre na jelita?

Zdrowie człowieka kryje się w jego żołądku i to wcale nie przesada. Przecież to właśnie przez układ pokarmowy wprowadzamy do organizmu wszystkie te produkty, które mogą mu zaszkodzić lub przysłużyć się jego lepszej pracy. Niewiele osób pamięta jednak o tym jak bardzo ważne jest to, co się je i że właśnie od tego zależy nasza dobra kondycja psychiczna i fizyczna. Często zapominamy o prostych zasadach żywieniowych, sprzyjających naszemu organizmowi, i sięgamy po przetworzoną żywność, fast foody, słodycze, słone przekąski, gazowane napoje czy też alkohol Oczywiście wszystko jest dla ludzi, ale nie wszystko to powinno być podstawą żywienia każdego człowieka.

Złe nawyki żywieniowe sprawiają, że organizm zaczyna się buntować i daje różne objawy, które często trudno połączyć w jedną dolegliwość:

  • ciągłe przemęczenie, senność, apatia,
  • zmiany skórne: trądzik, wypryski, poszarzała cera, zasinienia, opuchlizna,
  • wzdęcia, biegunki, zaparcia, refluks przełyku, choroba wrzodowa,
  • brak energii i chęci do działania,
  • złe samopoczucie, a nawet stany depresyjne,
  • wysoki poziom złego cholesterolu,
  • cukrzyca,
  • otyłość lub nawet chorobliwa chudość.

Te wszystkie objawy świadczą o złym stanie jelit i zalegających w nich resztkach pokarmu, które nazywamy złogami jelitowymi. Jelita zbudowane są z tkanek, które nie są gładkie, śliskie, mają za to wiele zakamarków i to tam właśnie zalega jedzenie, które powinno być wydalone. Zła dieta spowalnia metabolizm, powoduje problemy z trawieniem, upośledza układ pokarmowy, z tego względu niektóre jego funkcje zostają uśpione, a złogi zalegają i zatruwają organizm toksynami.

Warto zastanowić się nad swoim codziennym jadłospisem i pomyśleć, czy przypadkiem nie za dużo jest w naszej diecie słodyczy albo smażonych potraw, czy jemy wystarczająco dużo owoców i warzyw, czy dostarczamy organizmowi potrzebnej dawki błonnika każdego dnia. Ważna informacja: każdy dorosły człowiek powinien przyjmować od 20 do 40 g błonnika dziennie, w zależności od wagi ciała i aktywności. Żywność przetworzona jest praktycznie całkowicie pozbawiona błonnika, a my ciągle zapominamy o uzupełnieniu niedoborów mimo że nasze jelita tego potrzebują. Receptą na to jest zamiana nawyków żywieniowych.

Co jest dobre na jelita – produkty i suplementy

Jelita pełnią bardzo ważną funkcję w układzie pokarmowym każdego człowieka. Ich zła kondycja może doprowadzić do wielu poważnych chorób, w tym raka jelita grubego. Dlatego też wielu lekarzy zaleca swoim pacjentom zdrową dietę jako profilaktykę antynowotworową. Zmiana nawyków żywieniowych może zdziałać cuda, trzeba tylko chcieć.

Produkty spożywcze, które sprzyjają prawidłowej pracy jelit to:

  • warzywa – w dowolnej ilości, jako element każdego posiłku, najlepiej warzywa bio z upraw ekologicznych albo takie, co do których mamy pewność, że nawozy i konserwanty nie wyrządziły im dużej krzywdy,
  • owoce – zamiast słodyczy, w odpowiednich ilościach, trzeba pamiętać, że owoce to cukry, co prawda cukry proste, ale jednak cukry, należy jeść je z głową i najlepiej w pierwszej połowie dnia,
  • olej z pierwszego tłoczenia i oleje tłoczone na zimno: dobrej jakości oliwa z oliwek, olej lniany, z pestek dyni, olej rzepakowy, olej kokosowy, olej konopny, olej z czarnuszki,
  • wszelkiego rodzaju zdrowe kasze: jaglana, gryczana, jęczmienna,
  • mąki pełnoziarniste i wszystkie te, które pozwolą ograniczyć mąkę pszenną – pożywkę dla pasożytów,
  • woda i świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe – wyciskarka wolnoobrotowa to jest to!

Poza minerałami i witaminami przyjmowanymi w posiłkach warto włączyć do diety także naturalne suplementy, które oczyszczą organizm, pomogą pozbyć się toksyn i przywrócą prawidłowe działanie jelit skutecznie usuwając złogi jelitowe z jelita grubego. Sklepowe półki w sklepach z ekologiczną żywnością uginają się od superfoods, które teraz podbijają serca wszystkich tych, którzy kochają zdrowe odżywianie i chcą walczyć o jakość swojego życia. Warto zwrócić uwagę na to, co jest dobre na jelita naturalne mieszanki Fibra Vitale [czytaj więcej], które powstały z myślą o wszystkich tych, którzy chcą oczyścić dogłębnie swój organizm.

Takie produkty to połączenie trzech skutecznych składników:

  • babki płesznik, która reguluje pracę jelita i pobudza je do działania,
  • siemienia lnianego, który ochrania błonę śluzową żołądka, świetnie radzi sobie z dolegliwościami związanymi z refluksem i nadkwasotą,
  • babki jajowatej, która jak miotełka pozbywa się wszystkich zalegających resztek pokarmu, przynosi ulgę przy biegunce, zaparciach i wzdęciach.

Regularne spożywanie naturalnej mieszanki oczyszczającej jelita sprawia, że układ pokarmowy wraca na właściwe tory. Zdrowa dieta, aktywność fizyczna i naturalne wspomagacze to główna broń w walce o zdrowie i długie życie. Nie czekaj, na własnej skórze przekonaj się, że warto!